20 marca 2021 r.
Pomoc zwierzętom bezdomnym to codzienna walka o zdrowie i życie zwierząt domowych. Jednak my zachęcamy, by powalczyć też o życie zwierząt gospodarskich i hodowlanych. Zdecydowana większość załogi Fundacji Głosem Zwierząt to wegetarianie i weganie. Nie potrafimy rozdzielić empatii do zwierząt na empatię do określonych gatunków. Chów przemysłowy zwierząt uprzedmiatawia naszych zwierzęcych przyjaciół, sprowadza do roli pokarmu, odziera z godności i radości życia, no i kończy się zabójstwem na zlecenie – za pieniądze osób kupujących w sklepach szynkę, polędwicę, paróweczki.
Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna na świecie. Już milion Polaków nie je mięsa (badania z ubiegłego roku). Na gastronomicznej mapie Polski pojawiają się dziesiątki przepysznych wege knajpek, z wege burgerami, sushi, pizzą – co kto lubi. Sklepy spożywcze uginają się od smacznych alternatyw dla mięsa, a i sieciówkowe fast foody poszerzają ofertę o dania wege. Nie wszyscy jednak odstawiają mięso z powodów etycznych, jak my. Mięso okazuje się też być średnio zdrowe, a hodowla zwierząt na produkty mięsne – nieekologiczna.
(Więcej o motywach niejedzenia mięsa przeczytacie w ciekawym opracowaniu magazynu „Polityka” – podrzucamy dla osób chcących zgłębić temat – w pierwszym linku pod tym postem.)
Uprzedzamy pytania sportowców – tak, zbilansowana dieta wege zawiera niezbędne dla wydajności organizmu i budowy mięśni białko. Zachęcamy Was do polubienia stronki wegańskiego kulturysty Adam Kuncicki, gdzie znajdziecie całą masę ciekawych informacji dla sportowców chcących przejść na dietę bezmięsną.