Fundacja Głosem Zwierząt przekaż 1%
Pomóż pomagać
Dziękujemy
Darmowy Program PIT dostarcza Instytut Wsparcia Organizacji Pozarządowych w ramach projektu PITax.pl dla OPP

22 marca 2021 r.

Trzeci dzień z dietą wegetariańską!
Podsyłamy kolejne pychotkowate przepisy #vegechallange!

Omlet z kremem orzechowym i bananem

Jajko rozbełtać, wymieszać z mąką jaglaną, dodać trochę wody wedle potrzeby. Smażyć z dwóch stron na oleju kokosowym. Gotowy omlet posmarować kremem orzechowym i ułożyć plasterki banana na wierzch.

Curry z tofu

Tofu pokrój i zamarynuj w sosie sojowym, z curry. Niech tak postoi, póki nie zrobisz warzyw. (albo kup wędzone tofu i po temacie marynowania). Marchew, czerwoną paprykę i cukinię drobno posiekaj i podduś na patelni. Dodaj do warzyw mleczko kokosowe i duś pod przykryciem, w razie potrzeby dolewając wody. Tofu zmieszaj z warzywami, wymieszaj dokładnie. Podaj curry skroplone sokiem z cytryny z natką pietruszki.

Shakshuka

Na patelni rozpuść masło lub wlać oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażaj. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszaj i intensywnie smaż przez około 4 minuty, już bez mieszania (wówczas pomidory odparują i zachowają swoją strukturę, jeśli będziemy mieszać zrobi się przecier).
Do podsmażonych pomidorów wbij jajka, dopraw solą. Przykryj i gotuj przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Podawać ze świeżą bazylią i koniecznie… bagietką!

Co sądzicie? Będzie jedzone?

Da się bez mięcha?