23 marca 2021 r.
Czwarty dzień wege – czwarty jadłospis #vegechallenge
Sałatka z halloumi
Ser halloumi pokroić w plastry, zgrillować, pokroić na mniejsze kawałki. Mieszankę sałat wyłożyć do miski, dodać paprykę pokrojoną w paski i pomidorki paprykowe pokrojone na połówki. Sok z pomarańczy wymieszać z olejem, dodać poszarpane listki bazylii i pieprz. Polać dressingiem, ponownie wymieszać.
Wege burger
Bułki do burgerów przekrój i pogrzej (na patelni lub w opiekaczu), podsmaż wege burgery (np. Dobra Kaloria z Lidla). Do ciepłych bułeczek włóż sałatę, rukolę, burgery, pomidory, ogórki, cebulę, i sos jaki lubisz (nasze typy: tzatziki lub ketchup + majonez).
Naleśniki ze szpinakiem
Usmaż ciasto na naleśniki, tak jak lubisz (#ProTip: jeśli dodasz trochę wody gazowanej, będą bardziej puszyste!). Zrób farsz – usmaż szpinak na patelni z czosnkiem, rozgnieć widelcem ser feta ze śmietaną do gotowania zup tworząc sos serowy, dodaj sos na patelnię do szpinaku, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
I do jutra 🙂