20 marca 2021 r.

#vegechallange #pierwszyjadłospis

Śniadanie na słodko – czekoladowa owsianka.

Płatki owsiane błyskawiczne wymieszaj z łyżeczką kakao. Zagotuj na niesłodzonym mleku sojowym, najlepiej wzbogaconym w wapń (ogromny wybór w sklepach spożywczych!). Mieszaj aż zgęstnieje. Dodaj łyżeczkę syropu klonowego dla osłody i wymieszaj znów. Podawaj z orzechami – najlepiej rozgniecionymi moździerzem Pycha!

Makaron w sosie pomidorowym – 2 opcje

opcja 1 – wege
Kup wegetariańskie mięso mielone (np.: Dobra Kaloria w Lidlu). Przysmarz na patelni, dodaj ulubione przyprawy – czosnek, oregano, bazylię suszoną, a może paprykę wędzoną? Ugotuj makaron. Zalej mielone pulpą pomidorową. Posyp żółtym serem (wegetarianskim). Dodaj tyle zieleniny, ile chcesz (rukola, sałata, szpinak).
opcja 2 – vegan
Ugotuj makaron. Zetrzyj marchew na tarce, podduś na oliwie z oliwek, dopraw ulubionymi przyprawami i wymieszaj z pulpą pomidorową. Do sosu dodaj posiekane nerkowce (25g). Wymieszaj. Posyp całość płatkami drożdżowymi (źródło białka i witamin z grupy B, oraz posmak serowy ;)). Dodaj tyle zieleniny, ile chcesz (rukola, sałata, szpinak).

Kolacja – carpaccio z buraka

Ugotowanego buraka pokrój w cienkie plastry. Podaj z pokruszonym serem feta. Skropl sokiem z cytryny, posyp oregano jeśli lubisz i dodaj pestki dyni! Dodaj tyle zieleniny, ile chcesz (rukola, sałata, szpinak). Jedz z chlebem lub bułeczką.

Smacznego!

Wróć do góry