Ciasteczka owsiane
Do bananów wbij jedno małe jajko. Całość ugnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj przy pomocy blendera.
W większej misce umieść razem 3 pełne łyżki mąki owianej, półtorej szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich oraz pół szklanki jasnego sezamu. Dodaj krem zrobiony z bananów i jajka i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj łyżeczkę oleju kokosowego i łyżeczkę dobrej jakości miodu. Masę pod ciastka owsiane fit wymieszaj bardzo dokładnie.
Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Uformuj z masy małe płaskie ciastka i połóż na papierze do pieczenia. (Środkowa półka z grzaniem góra/dół.) Czas pieczenia to około 15 do 20 minut, do zarumienienia ciastek. Jedz wystudzone.
Kalafiorowe curry
Ugotuj kalafiora al dente. Przełóż na dużą patelnię, rozkrusz, zalej mlekiem kokosowym i dodaj pastę curry. Dodaj pokruszone tofu wędzone i duś pod przykryciem aż kalafior stanie się mięciutki. Ugotuj ryż, połącz z sosem i posyp pietruszką. Masochiści niech sypną kolendrą 😉
Placki z cukinii
Mąkę pszenną (30g) wsyp do miski, wymieszaj ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem (najlepiej za pomocą rózgi). Dodaj 2 łyżki mleka i wymieszaj na jednolite ciasto. 300g cukinii zetrzyj na dużych oczkach tarki. Tak samo zetrzeć 2/4 cebulki. Cukinię i cebulę po starciu delikatnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Cukinię i cebulę oraz posiekaną zieleninę (koper/szczypior/pietruszka – jak lubisz) dodaj do ciasta i wymieszaj.
Rozgrzej patelnię z oliwą. Nakładaj po łyżce (nie więcej!) masy i smaż placuszki przez około 2 – 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 2 minuty.
SMACZNEGO KOCHANI